Culturele dimensies Zuid-Afrika

5 dimensies van Hofstede

De vijf dimensies van Hofstede zijn bedacht als graadmeter voor culturele verschillen. De vijf dimensies zijn als volgt:
1.    Machtsafstand
2.    Individualisme VS. collectivisme
3.    Masculiniteit vs. femininiteit
4.    Onzekerheidsvermijding
5.    Lange termijn VS. korte termijn oriëntatie

Afbeelding 1 verschil in vijf dimensies tussen Zuid-Afrika en Nederland

Machtsafstand

Op het onderdeel machtsafstand scoort Zuid-Afrika 49. Dat wil zeggen dat de machtsafstand in Zuid-Afrika groot is. De bevolking stemt in met een samenleving waarbij een hiërarchische volgorde gehanteerd wordt.  Dit wil zeggen dat mensen met een hogere macht meer te vertellen hebben dan mensen met een lagere macht. (Hofstede, 2014)

Individualisme VS collectivisme

Individualisme scoort 65 punten, in vergelijking met Nederland (80) scoort Zuid-Afrika iets lager. Bij een score van 65 punten spreekt men dus van een individualistische samenleving. Een individualistische samenleving wil zeggen dat je zorgt voor je zelf en je directe familie. In de welvarende gedeelten van het Zuid-Afrika kun je spreken van zo’n samenleving. In de armere gedeelten zie je dat er veel in groepen wordt geleefd, zoals de stammen. (Hofstede, 2014)

Masculiniteit VS femininiteit

Op het gebied van masculiniteit scoort Zuid-Afrika erg hoog ten opzichte van Nederland. Een hoge masculiniteit wil zeggen dat er sprake is van een mannelijke samenleving. Concurrentie, prestatie en succes spelen hierbij een belangrijke rol. In Zuid-Afrika komt het nog veel voor dat de vrouwen voor het huishouden en het gezin zorgen terwijl de mannen werken. Dit is een voorbeeld van de masculiniteit. (Hofstede, 2014)

Onzekerheidsvermijding

Deze dimensie zegt wat over hoe de samenleving zich bezighoudt met de toekomst. Met een score van 49 scoort Zuid-Afrika laag op deze dimensie. Het land heeft dus een lage voorkeur voor het vermijden van onzekerheid. Een oorzaak hiervan is dat de zorgen in Zuid-Afrika veel lager zijn. Mensen die leven in een land met een lage onzekerheidsvermijding geloven erin dat er niet meer regels nodig zijn dan noodzakelijk. (Hofstede, 2014)

Lange termijn VS korte termijn oriëntatie

Over deze dimensie kan weinig worden gezegd omdat er in Zuid-Afrika nog geen echt onderzoek naar gedaan is. Lange termijn VS korte termijn oriëntatie geeft aan in hoeverre de bevolking gericht is op het heden of op de toekomst.  Bij een lange termijn oriëntatie zal de samenleving dus meer aan de toekomst denken. Bij korte termijn oriëntatie staat het heden centraal. De uitspraak hierbij: pluk de dag. (Hofstede, 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten